DIY Solar Food Drying Rack

5
DIY Solar Food Drying Rack

Ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να φτιάχνετε ένα ράφι για προϊόντα που στεγνώνουν στον ήλιο; Αν ναι, είστε στο σωστό μέρος.

φρούτα σε ανοιχτή σχάρα στεγνώματος

Αλλά πρώτα, γιατί να ασχοληθείτε καθόλου με το στέγνωμα στον ήλιο;

Η αφυδάτωση τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά για αποθήκευση για μελλοντική χρήση είναι ένας από τους παλαιότερους και απλούστερους τρόπους συντήρησης των τροφίμων.

Σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη γενναιοδωρία της συγκομιδής του κήπου σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά του για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

Τα αποξηραμένα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους, σε πράγματα όπως trail mix, ή ακόμα και μόνα τους για ένα ευχάριστο σνακ, ή μπορεί να ανασυσταθούν με λίγο νερό και να αφεθούν για μια νύχτα.

Το μόνο μειονέκτημα στην αφυδάτωση των τροφίμων είναι ότι χρειάζεστε κάποιο είδος εξοπλισμού για να το κάνετε. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι εσείς πρέπει αγοράστε έναν αφυγραντήρα του εμπορίου για να διατηρήσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την περίσσεια των προϊόντων σας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι απλά δεν συμβαίνει αυτό.

Μπορείτε εύκολα να αξιοποιήσετε τη δύναμη ενός από τους πιο άφθονους φυσικούς πόρους μας – τον ​​ήλιο! – να φτιάξετε μια σχάρα στεγνώματος τροφίμων που θα σας επιτρέπει να στεγνώνετε τα προϊόντα σας στον ήλιο στο σπίτι. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες ή εξοπλισμός!

Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε. Σε αυτό το σεμινάριο DIY, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς φτιάχνετε μια σχάρα στεγνώματος τροφίμων; Λεπτομερείς οδηγίες και οδηγός βήμα προς βήμα

Αυτή είναι μια απλή σχάρα στεγνώματος στον ήλιο που μπορεί να κατασκευαστεί από αντικείμενα που είναι διαθέσιμα στα περισσότερα εργαστήρια. Μπορεί να κατασκευαστεί σε ότι μέγεθος επιθυμείτε με βάση το μέγεθος των υλικών που έχετε στη διάθεσή σας.

απαιτούμενα εργαλεία και υλικά
απαιτούμενα εργαλεία και υλικά

Χρειαζονται ΥΛΙΚΑ

Για αυτό το έργο, θα πρέπει να έχετε:

 • Ένα κόψιμο από κουνουπιέρες (κάθε μέγεθος πρέπει να κάνει)
 • 2 λωρίδες ξύλο παλέτας 8cm x 1,25cm
 • 4 λωρίδες λεπτής επένδυσης 2cm x 4mm
 • Ένα πριόνι με λεπτά δόντια
 • Μπλοκ γωνίας μίτρας για γωνίες κοπής ξύλου
 • Προσπαθήστε-τετράγωνο
 • 8 βίδες
 • Συρραπτικό
 • Τρυπάνι με ένα μικρό κομμάτι ξύλου (μέγεθος ανάλογα με το μέγεθος της βίδας)
 • Κατσαβίδι
 • Μαχαίρι χειροτεχνίας
 • Μετροταινία

Κόστος για την κατασκευή ενός DIY Solar Drying Rack

Επειδή μπορείτε να κατασκευάσετε αυτό το ηλιακό στεγνωτήριο DIY με υλικά που έχετε ήδη στη διάθεσή σας, θα μπορούσε ουσιαστικά να κατασκευαστεί με λίγα έως καθόλου χρήματα.

Ωστόσο, θα είχα προϋπολογισμό περίπου 50 $ σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσετε πράγματα όπως τελειώματα, κουνουπιέρες ή οποιεσδήποτε βίδες ή συνδετήρες. Ανάλογα με το τι έχετε στη διάθεσή σας, το πραγματικό κόστος σας μπορεί να διαφέρει.

Πώς να φτιάξετε ένα DIY Solar Drying Rack Οδηγίες

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσουμε τι μέγεθος θα φτιάξουμε. Ο αποφασιστικός παράγοντας για αυτό είναι το μέγεθος της κουνουπιέρας που έχετε στη διάθεσή σας.

μετρήστε την κουνουπιέρα

Θα χρειαστείτε δύο κομμάτια ίδιου μεγέθους. Εάν δεν έχετε κουνουπιέρα, μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο οθόνης.

δύο κομμένες κουνουπιέρες στο μέγεθος
δύο κομμένες κουνουπιέρες στο μέγεθος

Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ένα υλικό που είναι ασφαλές για επαφή με τρόφιμα και δεν είναι κατασκευασμένο από ύφασμα υλικού, καθώς αυτό είναι ένα υλικό επικαλυμμένο με ψευδάργυρο ή κάδμιο που μπορεί να οξειδωθεί στον ήλιο και να αφήσει επιβλαβή υπολείμματα στα τρόφιμα.

Αποφύγετε επίσης υλικά όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την οξείδωση, να καταστρέψουν τη βιταμίνη C, να διαβρωθούν και να αποχρωματιστούν. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν κουνουπιέρες, όπως ήδη ανέφερα, υαλοβάμβακα με επικάλυψη από τεφλόν και ανοξείδωτο χάλυβα.

Μετά τη μέτρηση αποφάσισα ότι το ράφι θα είναι 40cm x 30cm. Αυτό το ράφι μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος απαιτείται ακολουθώντας τα ίδια βήματα, ενώ τροποποιείτε τυχόν διαστάσεις που αναφέρονται.

1. Κόψτε την κουνουπιέρα σε μέγεθος, ιδανικά λίγο μεγαλύτερο, όπως 50cm x 40cm. Το επιπλέον υλικό θα διευκολύνει την τοποθέτηση του διχτυού και μπορεί να κοπεί μετά την ολοκλήρωση.

μετρήστε το ξύλο της παλέτας για να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του δίσκου
μετρήστε το ξύλο της παλέτας για να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του δίσκου

2. Μετρήστε το ξύλο της παλέτας και σημειώστε το μέγεθος που θα χρειαστεί για να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του δίσκου.

πλαϊνά και άκρα για το κύριο πλαίσιο
πλαϊνά και άκρα για το κύριο πλαίσιο

3. Θα χρειαστείτε 2 κομμάτια για να είναι 40cm για τα πλαϊνά και 2 κομμάτια για τα άκρα. Δεδομένου ότι αυτά θα χωρέσουν μέσα στα πλαϊνά κομμάτια, θα πρέπει να μετρήσετε το πλάτος των 2 πλευρών και να λάβετε αυτή τη μέτρηση από τα 30 cm. Σε αυτή την περίπτωση είναι 30-3,5=26,5cm.

σημειώνοντας το πλάτος των ακραίων τεμαχίων του πλαισίου

4. Σημειώστε το πλάτος των ακραίων τεμαχίων του πλαισίου στα άκρα κάθε πλευράς για να υποδείξετε τη θέση στην οποία θα πρέπει να περάσουν οι βίδες κατά την ένωση των πλευρών με τα άκρα.

σημειώστε το πλάτος των ακραίων τεμαχίων του πλαισίου

5. Σημειώστε τις θέσεις των βιδών.

σημειώστε τις θέσεις των βιδών

6. Ανοίξτε τις πιλοτικές οπές στις προβλεπόμενες θέσεις για τις βίδες. Αυτό βοηθά στο να αποτραπεί το σχίσιμο του ξύλου όταν εισάγονται οι βίδες. Αυτό διευκολύνει επίσης την τοποθέτηση των βιδών.

ανοίξτε τρύπες πιλότου στις θέσεις για τις βίδες

7. Οι πλευρές και τα άκρα του πλαισίου μπορούν τώρα να συναρμολογηθούν και να βιδωθούν μεταξύ τους.

συναρμολόγηση των πλευρών και των άκρων του πλαισίου

8. Ο κύριος σκελετός του δίσκου στεγνώματος στον ήλιο έχει ολοκληρωθεί.

το κύριο πλαίσιο του δίσκου στεγνώματος στον ήλιο

9. Πρέπει να κατασκευαστούν δύο πλαίσια από λεπτά κομμάτια επένδυσης. Μετρήστε 4 κομμάτια έως 40 cm και 4 κομμάτια έως 30 cm.

μέτρηση ξύλινων κουφωμάτων
κόβοντας τα κομμάτια του πλαισίου στο μέγεθος

10. Κόψτε τα κομμάτια του πλαισίου στο μέγεθος.

κόψτε τα κομμάτια του πλαισίου στο μέγεθος

11. Χρησιμοποιώντας το μπλοκ Mitre, κόψτε τα άκρα καθενός από τα κομμάτια κοπής στις 45 μοίρες. Κάθε άκρο πρέπει να κοπεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να επιτρέψει στα κομμάτια να ταιριάζουν μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο στη διαδικασία.

12. Τοποθετήστε ένα κομμάτι από το δίχτυ στο κύριο πλαίσιο.

13. Στερεώστε το πλαίσιο επένδυσης και το δίχτυ στο μεγαλύτερο πλαίσιο χρησιμοποιώντας το πιστόλι συρραπτικού ενώ κρατάτε το δίχτυ σφιχτό.

στερεώνοντας το πλαίσιο επένδυσης και το δίχτυ χρησιμοποιώντας το πιστόλι συρραπτικού

14. Τοποθετήστε τα άλλα κομμάτια του πλαισίου επένδυσης μαζί και στερεώστε το δεύτερο κομμάτι διχτυού πάνω τους με το πιστόλι συρραπτικών.

τοποθετήστε τα άλλα κομμάτια του πλαισίου επένδυσης μαζί

15. Κόψτε το περίσσιο δίχτυ από το μεγάλο πλαίσιο με το μαχαίρι χειροτεχνίας.

κόψτε το περίσσιο δίχτυ από το μεγάλο πλαίσιο

16. Κόψτε το περίσσιο δίχτυ από το μικρό πλαίσιο χρησιμοποιώντας το μαχαίρι χειροτεχνίας.

17. Το ράφι είναι πλέον ολοκληρωμένο! Τα φρούτα ή τα λαχανικά μπορούν τώρα να τοποθετηθούν στο ράφι και να τοποθετηθούν στον ήλιο.

Συμβουλές για φαγητά που στεγνώνουν στον ήλιο

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διατηρήσετε τα τρόφιμα είναι να τα στεγνώσετε. Η αφυδάτωση των τροφίμων είναι μια τεχνική που εμφανίζεται από την εποχή των Αιγυπτίων και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα τρόφιμα πιο ελαφριά, φορητά και σταθερά στο ράφι.

Το στέγνωμα στον ήλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη τροφίμων, αλλά δεν είναι δυνατό σε όλους τους τομείς, ακόμη και με ένα εξειδικευμένο ράφι όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω.

Προκειμένου το στέγνωμα στον ήλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, πρέπει να έχετε τα κατάλληλα επίπεδα καιρού και υγρασίας για να το κάνετε. Μέρη όπως η Καλιφόρνια προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για φαγητά που στεγνώνουν στον ήλιο.

Για να στεγνώσουν επιτυχώς τα τρόφιμα έξω, πρέπει τα τρόφιμα να διατηρούνται σε ελάχιστη θερμοκρασία 85 βαθμών Φαρενάιτ με ελάχιστη υγρασία και ελαφρύ αεράκι.

Η κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνια είναι ένα τέλειο παράδειγμα των ιδανικών καιρικών συνθηκών. Εδώ, τα σταφύλια αποξηραίνονται τακτικά για να γίνουν σταφίδες χρησιμοποιώντας εμπορικές σχάρες ξήρανσης στον ήλιο όπως αυτό που δημιουργήσαμε παραπάνω.

Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές

Αν και σχεδόν οποιοδήποτε είδος τροφής μπορεί να αφυδατωθεί, θα θελήσετε να το παίξετε με ασφάλεια εάν χρησιμοποιείτε τον ήλιο για να στεγνώσετε το φαγητό σας.

Λάβετε υπόψη μόνο τα φρούτα που στεγνώνουν στον ήλιο, καθώς έχουν υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης και οξέος, γεγονός που καθιστά ασφαλές το στέγνωμα σε εξωτερικούς χώρους.

Ενώ συχνά μπορείτε να στεγνώσετε λαχανικά και ακόμη και κρέας με τη δύναμη του ήλιου, αυτά τα είδη τροφών προσφέρουν συνθήκες που είναι ιδανικές για μικροβιακή ανάπτυξη και μπορεί να είναι δύσκολο να στεγνώσουν έξω.

Προσθέστε μια ανακλαστική επιφάνεια

Ένας απλός τρόπος για να αξιοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του ραφιού που περιγράψαμε παραπάνω και να το καταστήσετε χρησιμοποιήσιμο για σχεδόν οποιονδήποτε είναι να προσθέσετε κάποιο είδος ανακλαστικής επιφάνειας.

Προσθέτοντας ένα στρώμα αλουμινόχαρτου στη σχάρα για τον ήλιο, μπορείτε να στεγνώσετε τα προϊόντα και άλλα τρόφιμα σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανακλαστική επιφάνεια αυξάνει τη θερμοκρασία κατά περίπου 20 έως 30 βαθμούς.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε αεραγωγούς σε κάθε άκρο του στεγνωτηρίου, ώστε η κίνηση του αέρα να είναι πιο αποτελεσματική ή να καλύψετε το στεγνωτήριο με πλαστικό εάν υπάρχει βροχόπτωση.

Προστατέψτε την παραγωγή σας

Όταν βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας να στεγνώσουν στον ήλιο, θα θελήσετε να κάνετε μερικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν φρέσκα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποξηράνετε φρούτα μόνο τις ηλιόλουστες μέρες με μηδενική πιθανότητα βροχόπτωσης. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί.

Φέρτε το φαγητό μέσα το βράδυ ακόμα κι αν δεν έχει τελειώσει το στέγνωμα. Αυτό θα το προστατέψει από τους εισβολείς και από τη δροσιά το πρωί.

Τέλος, μπορεί να θέλετε να καλύψετε τα προϊόντα σας με τυρί ή μουσελίνα για να τα προστατέψετε από έντομα που μπορεί να θέλουν να γεννήσουν τα αυγά τους στα φρούτα.

φρούτα σε κλειστή σχάρα στεγνώματος

Στεγνώστε τη δική σας αποθήκευση τροφίμων με ένα ράφι DIY για προϊόντα ξήρανσης στον ήλιο

Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να στεγνώσετε τα προϊόντα σας – όχι να τα μαγειρέψετε! Η ομορφιά της σχάρας που περιγράψαμε στο παραπάνω σεμινάριο είναι ότι σας επιτρέπει να διατηρείτε τα φρούτα σας στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Εάν πρόκειται να είναι εξαιρετικά ζεστό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να θέλετε να δώσετε στα φρούτα σας λίγη σκιά. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της έκθεσής του στο άμεσο ηλιακό φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το μαγείρεμα, το σκούρο χρώμα και την ανάπτυξη μιας γεύσης σαν μαρμελάδα.

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας έχει άφθονη κυκλοφορία αέρα. Διαφορετικά, μπορεί να έχετε μούχλα για να αντιμετωπίσετε.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να στεγνώσουν τα προϊόντα σας, γι‘ αυτό μην βιάζεστε! Θα ξέρετε πότε είναι έτοιμο να φέρει μέσα όταν έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας.

Ορισμένα τρόφιμα στεγνώνουν γρηγορότερα από άλλα, επομένως ίσως είναι συνετό να τοποθετείτε μόνο τρόφιμα του ίδιου τύπου σε κάθε σχάρα αντί να τα ανακατεύετε μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι εύκολο να καταλάβετε πότε το φαγητό σας είναι έτοιμο.

Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα φρούτα σας σε εσωτερικούς χώρους με χάρτινες σακούλες. Θα πρέπει να διαρκέσει επ ‚αόριστον για να το απολαύσετε όλο το χειμώνα!

ηλιακή σχάρα στεγνώματος τροφίμων pinterest
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar