Ο ζωμός κότας σε κονσέρβα είναι ένα ευέλικτο συστατικό που πρέπει να έχετε στο χέρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, σάλτσες και άλλες συνταγές.
Σε αυτό το blog post, θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε ζωμό κότας βήμα προς βήμα. Αυτή η διαδικασία είναι απλή και εύκολη στην παρακολούθηση. Θα χρειαστείτε ένα δοχείο πίεσης και μερικά βάζα για να ξεκινήσετε – αλλά ειλικρινά, όχι πολλά άλλα!
Μου αρέσει να φτιάχνω τον δικό μου ζωμό κοτόπουλου, γιατί μου επιτρέπει να επωφελούμαι περισσότερο από ένα μόνο κοτόπουλο – όταν φτιάχνω ζωμό κοτόπουλου, χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε κομμάτι κοτόπουλου, αφήνοντας ελάχιστα χαμένα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα σαν να έχεις ένα ράφι γεμάτο με ζωμό από κονσέρβες όταν έρθει η ώρα να φτιάξω τη διάσημη σούπα μου με νουντλς κοτόπουλο τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα!
Λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε!
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ζωμού κοτόπουλου και ζωμού κοτόπουλου;
Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα, ο ζωμός κοτόπουλου και ο ζωμός κοτόπουλου χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Ωστόσο, υπάρχει στην πραγματικότητα μια διαφορά μεταξύ των δύο.
Ο ζωμός κοτόπουλου φτιάχνεται σιγοβράζοντας το κοτόπουλο σε νερό, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ και γευστικό υγρό. Ο ζωμός κοτόπουλου, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται σιγοβράζοντας τα κόκαλα κοτόπουλου σε νερό. Αυτό δίνει στο ζωμό πιο πλούσια γεύση και πιο πηχτή συνοχή.
Τόσο ο ζωμός κοτόπουλου όσο και ο ζωμός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, αλλά ο ζωμός συνήθως δίνει στα πιάτα πιο έντονη γεύση.
Όταν επιλέγετε μεταξύ των δύο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι φτιάχνετε και τι είδους γεύση θέλετε να επιτύχετε.
Μπορείτε να κάνετε ζωμό κοτόπουλου σε μια κονσέρβα για μπάνιο με νερό;
Αν και η κονσερβοποίηση με υδατόλουτρο είναι μια δημοφιλής μέθοδος για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών, δεν είναι κατάλληλη για κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ζωμός κοτόπουλου είναι μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ και οι κονσερβοποιίες για υδατόλουτρο είναι αποτελεσματικές μόνο στο να σκοτώνουν τα βακτήρια σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ.
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε δοχείο υπό πίεση για να διατηρούνται με ασφάλεια.
Η κονσερβοποίηση υπό πίεση χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσει τα βακτήρια και δημιουργεί επίσης μια σφιχτή σφράγιση που εμποδίζει τα βακτήρια να μολύνουν τα τρόφιμα μετά την κονσερβοποίησή τους.
Ενώ η κονσερβοποίηση με υδατόλουτρο είναι ένας βολικός και φθηνός τρόπος για να διατηρήσετε πολλά τρόφιμα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι κατάλληλο για όλα τα είδη τροφίμων. Ο ζωμός κοτόπουλου πρέπει να είναι κονσερβοποιημένος υπό πίεση για να είναι ασφαλής.
Οφέλη από την κονσερβοποίηση σπιτικού ζωμού κοτόπουλου
Η κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε σπιτικό ζωμό κοτόπουλου στο χέρι χωρίς να πιάνετε χώρο στην κατάψυξή σας.
Επιπλέον, είναι εύκολο να το κάνετε και μπορείτε να προσαρμόσετε τη γεύση προσθέτοντας τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά.
Η υψηλή θερμότητα της κονσερβοποίησης σκοτώνει επίσης τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο ζωμό κοτόπουλου, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλωθεί.
Εδώ είναι μερικά ακόμη οφέλη.
Χαμηλό νάτριο
Η κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια υγιεινή επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ο ζωμός κοτόπουλου που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να είναι πλούσιος σε νάτριο, αλλά κονσερβοποιώντας τον δικό σας σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που πηγαίνει σε αυτό.
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε ένα υγιεινό, γευστικό ζωμό για σούπες, μαγειρευτά και άλλες συνταγές.
Ολα φυσικά
Η κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε στη διάθεσή σας το φυσικό, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου όποτε το χρειάζεστε.
Όταν φτιάχνετε τον δικό σας ζωμό κοτόπουλου, ξέρετε ακριβώς τι περιλαμβάνει και μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα των συστατικών. Επιπλέον, είναι πολύ φθηνότερο από την αγορά κουτιών ζωμού κοτόπουλου στο κατάστημα.
Και επειδή είναι εντελώς φυσικό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν τεχνητά χημικά ή συντηρητικά.
Χρησιμοποιεί ολόκληρο το κοτόπουλο
Η κονσερβοποίηση του ζωμού κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο. Όταν φτιάχνετε σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κόκαλα, το δέρμα και το κρέας που διαφορετικά θα πετούσατε.
Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, αλλά σας επιτρέπει επίσης να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα συστατικά σας.
Ελευθερώνει χώρο κατάψυξης
Ένα από τα οφέλη της κονσερβοποίησης σπιτικού ζωμού κοτόπουλου είναι ότι ελευθερώνει χώρο κατάψυξης. Εάν φτιάχνετε ζωμό κοτόπουλου σε τακτική βάση, πιθανότατα έχετε πολλά πλαστικά δοχεία που καταλαμβάνουν χώρο στην κατάψυξή σας.
Η κονσερβοποίηση του ζωμού σάς επιτρέπει να το διατηρείτε φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σας γλιτώνει από τον κόπο να το ξεπαγώνετε και να το ξαναπαγώνετε κάθε φορά που χρειάζεται να το χρησιμοποιείτε.
Επιπλέον, είναι εύκολο να αφαιρέσετε ένα κουτί ζωμού κοτόπουλου από το ράφι όταν το χρειάζεστε, αντί να περιμένετε να ξεπαγώσει ένα δοχείο.
Καλύτερη Γεύση
Ένα από τα οφέλη της κονσερβοποίησης σπιτικού ζωμού κοτόπουλου είναι ότι έχει καλύτερη γεύση. Όταν φτιάχνετε σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά και τη διαδικασία μαγειρέματος για να δημιουργήσετε έναν γευστικό ζωμό.
Ο ζωμός κοτόπουλου που αγοράζεται στο κατάστημα γίνεται συχνά με κατώτερα συστατικά και δεν έχει το ίδιο επίπεδο γεύσης.
Επιπλέον, η κονσερβοποίηση βοηθά στη διατήρηση της γεύσης του σπιτικού ζωμού κοτόπουλου. Τα σφραγισμένα βάζα δημιουργούν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από οξυγόνο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των τροφίμων.
Αυτό παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ζωμού κοτόπουλου σας και διασφαλίζει ότι θα έχει φρέσκια γεύση ακόμα και μετά από μήνες αποθήκευσης.
Καλύτερη Διατροφή
Όταν πρόκειται για την αποθήκευση του ντουλαπιού σας, το σπιτικό έχει πάντα καλύτερη γεύση από το αγορασμένο στο κατάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τον ζωμό κοτόπουλου.
Η κονσερβοποίηση του δικού σας ζωμού κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα λίγο στη διάθεσή σας και έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πιο θρεπτικό από τις ποικιλίες που αγοράζονται στο κατάστημα.
Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου είναι γεμάτος με βιταμίνες και μέταλλα και δεν περιέχει κανένα από τα συντηρητικά ή τα πρόσθετα που μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες μάρκες που αγοράζονται από καταστήματα.
Συμβουλές για να φτιάξετε μόνοι σας ζωμό κότας
Το να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό κοτόπουλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να προσθέσετε επιπλέον γεύση στη μαγειρική σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Αποθηκεύστε κόκαλα και αποθέματα λαχανικών για μελλοντική χρήση
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το ζωμό κοτόπουλου είναι να αποθηκεύσετε κόκαλα και υπολείμματα λαχανικών για μελλοντική χρήση.
Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα απόβλητα, αλλά θα σας δώσει επίσης ένα προβάδισμα για την επόμενη παρτίδα αποθεμάτων σας.
Απλώς αποθηκεύστε τα κόκαλα και τα υπολείμματα λαχανικών σε μια σακούλα κατάψυξης και κρατήστε τα στη διάθεσή σας για όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε ξανά απόθεμα.
Μαγειρέψτε το ζωμό σας πριν από το χρόνο
Το κλειδί για να φτιάξετε υπέροχο ζωμό κοτόπουλου είναι να το μαγειρέψετε νωρίτερα. Μαγειρεμένα σφάγια ή κόκκαλα κοτόπουλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζωμού κοτόπουλου, οπότε αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη μέχρι να έχετε αρκετό για μια παρτίδα.
Μόλις μαζέψετε τα υλικά σας, απλά σιγοβράστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα για αρκετές ώρες. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον φυλάμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Δώστε στον εαυτό σας πολύ χρόνο
Όταν πρόκειται για την παρασκευή ζωμού κοτόπουλου, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτα απ ‚όλα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να την ολοκληρώσετε.
Προσαρμογή για το υψόμετρο
Κατά την κονσερβοποίηση σε μεγάλα υψόμετρα, είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τις συνταγές ανάλογα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν φτιάχνετε ζωμό κοτόπουλου, καθώς το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσει στον πλήρη κορεσμό.
Χρησιμοποιήστε νέα καπάκια κάθε φορά
Μια κρίσιμη συμβουλή για την παρασκευή ζωμού κοτόπουλου είναι να χρησιμοποιείτε νέα καπάκια κάθε φορά. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα περιττό βήμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό. Η σφράγιση μπορεί να αποτύχει εάν χρησιμοποιείτε παλιά καπάκια – ακόμα και αυτά που φαίνονται τέλεια.
Ελέγξτε τα βάζα σας για ρωγμές
Εάν θέλετε να κάνετε κονσέρβα το ζωμό κοτόπουλου σας, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα βάζα σας για ρωγμές πριν ξεκινήσετε.
Οι ρωγμές μπορεί να αποδυναμώσουν τα βάζα και να τα σπάσουν κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης. Για να ελέγξετε για ρωγμές, απλώς κρατήστε το βάζο σε μια πηγή φωτός και ψάξτε για τυχόν κατάγματα της γραμμής των μαλλιών. Εάν δείτε κάποιο, πετάξτε το βάζο και επιλέξτε ένα νέο.
Ίσως χρειαστεί να στραγγίσετε αρκετές φορές για να αφαιρέσετε τα κομμάτια κρέατος
Όταν φτιάχνετε τον δικό σας ζωμό κοτόπουλου, μπορεί να χρειαστεί να το στραγγίσετε αρκετές φορές για να αφαιρέσετε τα κομμάτια κρέατος.
Το υγρό θα είναι διαυγές και θα έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ζωμό για οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί ζωμό κοτόπουλου, όπως σούπες, μαγειρευτά, κατσαρόλες και σάλτσες.
Κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου: Βήμα προς βήμα
Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα ζεστό μπολ με κοτόσουπα μια κρύα μέρα και το να φτιάξεις τον δικό σου ζωμό είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεσαι. Ας αρχίσουμε.
Συνταγή για κονσερβοποίηση ζωμού κοτόπουλου
-
Μεγάλη κατσαρόλα ή αργή κουζίνα
-
Διάφορα κουτάλια και κουτάλες για ανακάτεμα
-
Ανυψωτικό βάζων
-
Εργαλείο αφαίρεσης φυσαλίδων αέρα
-
Χωνί κονσερβοποίησης
-
Δοχείο πίεσης
-
Βαζάκια κονσερβοποίησης 7 λίτρων ή 20 πίντες
-
Καπάκια και ταινίες
-
Καθαρίστε κουρέλια πιάτων
- 3 σφάγια κοτόπουλου για 7 λίτρα ζωμού
- Αλατοπίπερο προαιρετικός
- Διάφορα βότανα και μπαχαρικά προαιρετικός
- Καρότα, σέλινο, κρεμμύδια προαιρετικός
-
Φτιάξτε τον ζωμό: Βάλτε τα κόκαλα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το νερό στην κατσαρόλα και αφήστε τον να σιγοβράσει (ή τη «χαμηλή» ρύθμιση σε ένα σκεύος κατσαρόλας). Ανακατεύετε κατά διαστήματα.
-
Αφήστε το στο slow cooker για 24 ώρες ή 6-8 αν μαγειρεύετε στο μάτι της κουζίνας.
-
Στραγγίστε τον ζωμό κοτόπουλου για να αφαιρέσετε τυχόν κόκκαλα ή κομμάτια δέρματος.
-
Ψύξτε τον ζωμό στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες. Ένα στρώμα λίπους πρέπει να ανέβει στην κορυφή του ζωμού. Μπορείτε να το ξεφορτωθείτε. Σούρωσε ξανά.
-
Αποστειρώστε τα βάζα και τα δαχτυλίδια σας. Βάζω το δικό μου στο πλυντήριο πιάτων στον κύκλο απολυμαντικού μιας ώρας, αλλά μπορείτε επίσης να τα πλύνετε με όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό.
-
Συγκεντρώστε όλο τον άλλο εξοπλισμό σας και βάλτε το δοχείο πίεσης στη σόμπα.
-
Ενώ τα βάζα σας αποστειρώνονται, μπορείτε να επανατοποθετήσετε το ζωμό σας στην εστία για να το ξαναζεστάνετε. Δεν χρειάζεται να φτάσει σε πλήρη βράση, αλλά ένα ελαφρύ βράσιμο είναι τέλειο.
-
Μόλις τα βάζα σας απολυμανθούν, μπορείτε να προχωρήσετε και να αρχίσετε να τα γεμίζετε με το ζωμό κοτόπουλου.Ρίξτε το ζωμό στα βάζα και σκουπίστε τα χείλη αν σας χυθεί.
-
Ενώ κάνετε το παραπάνω βήμα, βάλτε τρία λίτρα νερού στο δοχείο πίεσης (η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του κονσερβοποιού σας, γι‘ αυτό ελέγξτε ξανά τις οδηγίες που έχετε) και βάλτε το να ζεσταθεί στη σόμπα .Επίσης, τοποθετήστε τα καπάκια σας σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα με νερό στη σόμπα για να τα αποστειρώσετε.
-
Στη συνέχεια, θα βάλετε τα καπάκια και τα δαχτυλίδια στα βάζα σας.
-
Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο αφαίρεσης φυσαλίδων αέρα για να απαλλαγείτε από τυχόν φυσαλίδες στα βάζα. Βεβαιωθείτε ότι κάθε βάζο έχει περίπου μία ίντσα κεφαλιού.
-
Σκουπίστε τα βάζα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα λίπους ή φαγητού. Στερεώστε τις ταινίες μέχρι να σφίξουν με το δάχτυλο.
-
Ελέγξτε το καπάκι του δοχείου υπό πίεση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σωματίδια τροφής πάνω του και ότι μπορείτε να δείτε μέσα από τον εξαερισμό (ότι δεν υπάρχουν εμπόδια).
-
Τοποθετήστε το δοχείο πίεσης και κλειδώστε το καπάκι: Τοποθετήστε τα βάζα στο δοχείο πίεσης. Να είστε προσεκτικοί καθώς το κάνετε αυτό, καθώς το νερό πιθανότατα θα είναι αρκετά ζεστό σε αυτό το σημείο.Δεν πρέπει να αγγίζουν, αλλά δεν πειράζει αν είναι αρκετά κοντά. Βάλτε το καπάκι στην κονσέρβα και κλειδώστε το καπάκι.
-
Εξαερώστε τον ατμό: Καθώς το δοχείο πίεσης θερμαίνεται, θα απελευθερώσει ατμό. Ξεκινήστε το χρονόμετρο σας για το πότε ξεκινά η ροή του ατμού. Αφήστε το να βγάλει τον ατμό για 10 λεπτά.
-
Αφού περάσουν 10 λεπτά, προσθέστε το βάρος σας. Τώρα ήρθε η ώρα να παρακολουθήσετε αυτή την πίεση!
-
Παρακολουθήστε την κονσέρβα και, όταν ο μετρητής δείχνει 11 λίβρες, ξεκινήστε το χρονόμετρο σας.
-
Εάν κονσερβοποιείτε λίτρα, ρυθμίστε το χρονόμετρο για 25 λεπτά. Εάν κάνετε μπινελίκια, κάντε το για 20 λεπτά.
-
Αφού περάσουν τα 20-25 λεπτά, μπορείτε να κλείσετε το χρονόμετρο και να κλείσετε τη θερμότητα.
-
Αφού το δοχείο πίεσης φτάσει στο 0, μπορείτε να αφαιρέσετε τα βάζα.
-
Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν σε μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τα ρεύματα για περίπου 24 ώρες πριν τα βάλετε στην αποθήκευση.
- Όταν φτιάχνω το ζωμό κοτόπουλου, το κάνω στο σκεύος για μια περίοδο αρκετών ημερών. Δεν προσθέτω τίποτα στο ζωμό μου εκτός από τα κόκαλα και το κρέας – μου αρέσει ένα απλό ζωμό και μπορώ να προσθέσω άλλα καρυκεύματα αργότερα.
Μπορείτε να φτιάξετε το απόθεμά σας στη σόμπα ή σε μια αργή κουζίνα – εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ευτυχώς, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια.
Απλώς βάλτε τα υλικά σας στην κατσαρόλα και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά (ή στη «χαμηλή» ρύθμιση σε μια κατσαρόλα). Ανακατεύετε κατά διαστήματα. Αφήστε το στο slow cooker για 24 ώρες ή 6-8 αν μαγειρεύετε στο μάτι της κουζίνας. - Τείνω να κρατάω το κρέας ξεχωριστό και να το επεξεργάζομαι μόνο του, παγώνοντάς το σε σακούλες ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης ως ψιλοκομμένο κοτόπουλο για πράγματα όπως οι quesadillas.
- Θυμηθείτε, θα πρέπει να προσαρμόσετε το υψόμετρο εάν ζείτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Παρακολουθήστε προσεκτικά την πίεση καθώς το κονσερβοκούτι λειτουργεί. Εάν είναι πολύ πάνω από 11 λίβρες, θα πρέπει να μειώσετε τη θερμότητα, ώστε το κονσερβοκούτι να μην υπόκειται σε υπερβολική πίεση. Εάν πέσει κάτω από 11 λίβρες, θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε το χρονόμετρο σας, αλλά μόνο αφού επαναφέρετε την πίεση έως και 11 λίβρες.
Τελικές σκέψεις
Λοιπόν, ορίστε το! Ο τέλειος ζωμός κότας, φτιαγμένος με λίγο κόπο και λίγα μόνο υλικά.
Σκεφτείτε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην κουζίνα. Όπως πάντα, θα θέλαμε να ακούσουμε νέα σας. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος για να φτιάξετε ζωμό κότας;